Tuesday, 6 December 2011

"GEYLANG-SHOP DECEMBER GIVEAWAY"

asalamualaikum

tadi lin check shoutbox. dan tak sangka banyak sokongan yang diterima daripada pembaca semua. terima kasih. tak ketinggalan juga Geylang yang letak link untuk contest ni. terus tertarik nak join plus senang sahaja rulesnya.

pertama sekali, lihat gambar kain cotton polkadot ni. cantik kan?

bagi yang nak lihat lebih banyak lagi pilihan boleh ke blog Geylang di sini => GEYLANG SHOP


Geylang Shop buat Giveaway untuk semua pelanggan & bakal pelanggan mereka. hadiah dia sangat best iaitu :


HADIAH UTAMA (ada dua iaitu penyertaan dari blog and non-blog):

KAIN COTTON POLKA DOTS (4m) bernilai RM70! :) 

HADIAH SAGUHATI (4 pemenang sagu hati)
TUDUNG DIAN AYU (2 helai) dan ACCESSORIES! :)


bestnya! yang tiada blog pun boleh turut serta.

ada dua pilihan untuk dipilih :
First -> Pengalaman anda membeli belah secara online baik pengalaman manis atau buruk. 
Second -> Kenapa anda suka kain dan nak Kain Cotton Polka Dots ini. 

lin pilih yang kedua.

pertama sekali, lin suka & nak kain Cotton Polka Dots ni sebab setahu lin, kain cotton ni sangat selesa & sejuk semasa dipakai. sesuai sangat dengan cuaca di Malaysia yang agak panas ni. jadi, kita kenalah pilih pakaian yang sejuk, selesa & menyerap peluh.

selain itu, coak-coraknya juga sangatlah comel & boleh dipakai semasa majlis formal atau tidak formal. nak warna apa? semua ada. lin pula boleh pakai pergi kerja. mesti selesa dan pada masa yang sama nampak menarik. =) semoga lin dapat memenangi Giveaway ni.

bagi sesiapa yang nak turut serta boleh klik sini  

cepat join! tarikh tutup 31 Disember 2011




Wednesday, 30 November 2011

Tudung Bawal, Shawl, Inner, Syria

asalamualaikum.


tu dia, tajuk sikit punya jenis tudung nak canang. walau apapun, ni lah dia evolusi perkembangan pemakaian tudung ku. 


first-first mestilah pakai tudung sekolah dulu kan. masa tadika tak perlu nak cerita. toncet dua kiri kanan dah macam anak cina terlepas dah. -,-


ok, selain ke sekolah dengan pakai tudung sekolah (ada pakai tudung lain ke pergi sekolah), jalan-jalan pakai tudung bawal. masa tu, shawl-shawl semua belum ambil port lagi. memasing pakai tudung bawal. konon time tu dah cool habis, letak lilin bagai nak kasi tak berganjak kedudukan tudung walaupun angin betiup kencang.


tudung bawal pujaan ramai


masuk Poli, masih dengan tudung bawal tapi dengan kematangan budak lepas SPM (uwek!) la pakai tudung tu. start Sem 5 kot, mula berjinak-jinak dengan shawl. shawl first ialah shawl jojet warna hitam. masa tu shawl tu harga RM10. sekarang RM5 pun boleh dapat (cis!)


lepas tu, mula pakai shawl chiffon ada corak-corak sikit. time tu, memang masih mentah dalam pemakaian shawl, setakat senget benget tu biasa la kan. lama-lama, start expert pakai shawl. tak dinafikan duit melencong juga ke sana.


ni contoh shawl chiffon ye


sampai lah habis belajar, pakai shawl pun ada selang seli dengan tudung bawal lagi tapi nisbah 3:1. 3 shawl, 1 tudung bawal. tudung bawal memang main rembat-rembat mak punya. sendiri punya pun dengan ikhlas & rela bagi dekat mak sebab da pakai shawl (chewah!)


dah start kerja, mula lah keluar macam-macam jenis shawl. sampai tak tahu nak pilih yang mana. pashmina la, satin lah. lepas tu sibuk dengan hana tajima & yuna pulak. keluar pula inner pakai dengan shawl. pelbagai warna.


contoh pashmina & inner hitam, gambar rembat kat google

pelbagai pashmina




ni hana tajima

hana tajima & yuna

seriously, lin takdalah follow sangat. pakai apa yang ada je lah. dengan shawl dah banyak tu, tak perlu nak beli banyak-banyak sangat dah. terkesan juga duit gaji dengan habit beli shawl ni. selain terkesan separuh kerana bayar kereta. hehe. lagi ada inner neck dah pula sekarang.

sekarang ni, tudung syria ialah penyelamat sedunia sebab senang ringkas & mudah. macam in case tertidur nak pergi kerja, masa rehat terlebih tidur, syria penyelamat paling best! dalam 5 minit pun siap beb or kurang kot. macam jumaat lepas, rehat lama sikit tengahari tu, sedap punya landing last-last dah tinggal setengah jam dah nak office hour 2.30 pm. (padan muka). mampuih dengan nak mandi, solat lagi. terus dengan mamai masih bersisa terus mandi, solat & luckily tudung syria ada. terus sarung & taraaaa! dah siap walaupun kelam kabut masih kelihatan sweet dalam memakai syria. kalau pakai shawl? alamat tercucuk pin kat kepala. hehe.

ok lah, nanti cerita lagi eh. time ada idea, kemain panjang entry, time takda tu, memang gambar pun seketul ayat seperenggan. ok bye! =)






Wednesday, 26 October 2011

Emergency Cocktail

asalamualaikum..


lin ada buat satu dessert yang yummilicious, easy & cheap.
barang2 diperlukan cuma hirisan buah-buahan (ikut suka nak buah apa), susu cair (masak dengan tambah sedikit air & gula), jelly.


bahan ni semua campur dalam satu bekas & taadaaa! dah siap dah pun. lagi sejuk lagi sedap makan sambil nonton ya. hehe. 


tau tak kenapa lin bagi tajuk 'emergency cocktail'? sebab ni buat dengan guna apa yang ada dalam ice box. rasa macam thrill gitu. tengok2 jadi sedap jugak. =)


lin guna buah kiwi je masa ni. kalau korang suka lain2 fruits, bolehlah tambah ye.


ni masa dah siap. nampak menyelerakan taw.

selamat mencuba!






Sunday, 18 September 2011

Penjagaan Rambut Cara Saya

asalamualaikum. 


lin nak kongsikan dengan korang, apa yang lin pakai untuk penjagaan rambut. lin biasanya syampu rambut ikut keperluan. biasanya seminggu 2 kali. 


untuk syampu & conditioner, lin gunakan SUNSILK anti dandruff. syampu rambut dulu, bilas sampai bersih taw. lepas tu pakai conditioner. biarkan 5-10 minit lepas tu naru bilas ye.


lepas dah lap2 sikit rambut tu, lin pakai ellips hair vitamin. lin pakai yang warna kuning ni. ellips ni ada banyak pilihan taw. ada yang warna pink, hitam. korang pilih la ikut kesesuaian. kat watson & guardian banyak. pilih je.

ni ada satu tips, masa sikat rambut, make sure rambut tak basah sangat taw. sebab boleh menyebabkan rambut gugur. sikat bahagian rambut yang bawah dulu, lepas tu baru yang atas ye. =)








Penjagaan Muka Cara Saya

asalamualaikum.


penjagaan muka. ok setiap orang mesti ada cara masing2 & produk kulit yang digunakan pun berlainan kan. jadi, ni lin nak kongsikan cara lin ye. cara lin menjaga muka.


ok, first lin gunakan CLEANSER AIKEN untuk mencuci muka.


ini dia si comel Aiken Spot Away Facial Cleanser. sangat sesuai untuk avoid pimples sebab dia ada tea tree oil. so far, cleanser ni tak mengeringkan kulit & buat kulit lembut, bersih, bebas jerawat. =) 

untuk penjagaan muka juga, lin gunakan produk SAFI BALQIS PERFECT 10. lin takdalah guna semua tapi ni kat bawah ni list produk yang lin gunakan ye. produk ni best sebab lembut pada kulit, tak mengeringkan kulit & yang paling penting sekali produk safi balqis ni suci, murni & HALAL. tak payah nak was-was ye untuk menggunakannya.

1. TONER 

lin gunakan toner setiap kali selepas cuci muka untuk mengecilkan liang roma, menyegarkan kulit. bagi fresh sikit muka tu.

2. SERUM

serum pula pakai lepas toner. bagi manfaat la kat kulit, bagi moist sume.

3. MOISTURIZER (KRIM SIANG)

ni pula untuk melembapkan kulit, kurangkan blackhead & whitehead. lagi tak ingat la. dia ada 10 manfaat. nama pun safi balqis perfect 10 kan.

4. MOISTURIZER (KRIM MALAM)

ni pakai waktu sebelum tidur. untuk menganjalkn kulit muka.

5. SCRUB APRIKOT

scrub aprikot ni lin pakai seminggu sekali untuk hilangkan sel-sel kulit mati kat muka.

bedak ni kegunaan harian lin. bedak ni ok sangat. 




ok, untuk bibir pula, lin pakai vaseline petroleum jelly. untuk elakkan bibir kering. lin juga pakai kat cracked heel. alhamdullilah tumit pecah2 tu dah kurang.

kalau nak pergi kerja @ jalan2, lin prefer pakai ni. sebab ni khas untuk bibir. packaging pun comel, senang nak grab masuk handbag.  =)


ok, ni je lah yang lin nak kongsikan pasal produk2 yang lin gunakan untuk penjagaan muka. kalau berminat, boleh ikut cara lin eh. sharing is caring right. ok bye!






Saturday, 13 August 2011

Saya Suka Astro Beyond PVR!

assalamualaikum.


tahu apa itu astro beyond pvr? ini adalah salah satu servis daripada astro. dengan adanya astro beyond pvr ni, gambar pada kaca televisyen anda akan menjadi lebih terang, cerah & jelas terutamanya jika tv anda plasma @ lcd. pvr (personal video recorder) membolehkan anda merakam rancangan kegemaran. sangat best!  (macam promote astro & ayat skema gile)


pada awalnya, kat rumah lin pasang astro je, lepas tu ada orang astro datang buat promotion astro beyond. tambahan caj RM20 sebulan. plus dapat saluran2 free dalam HD. masa pasang beyond ni, rumah lin belum beli tv lcd lagi. alhamdulillah, ada rezeki lebih dengan bantuan pak andak, dapat la beli tv plasma 43 inchi ok!


selepas tukar tv, lin tersangat happy sebab yakin mesti dapat record dah rancangan2 favourite sebab kadang2 xdapat tengok semua rancangan tv kan. try try try tapi tak boleh. dia kata :


PVR functionality not avalaible

apakah?? what the meaning??

last2, tergantung macam tu je. until one day, lin ada strength untuk call astro (chewah!) 


rupanya, kena tukar decoder daaaa.. lin pun buat tempahan untuk pemasangan decoder baru atas persetujuan dari mak lin. rakaman boleh menyimpan 500Gb. rakamlah sehingga limit 200++ jam, believe it ok! selepas pemasangan dibuat, bayar RM150 (better hurry kalau nak langgan sebab kalau lambat sehingga habis September, caj pemasangan ialah RM300). tiap2 bulan extra only RM10!. anda boleh rakam apa sahaja dengan caj cuma RM10 sahaja hoy! GRAB IT!


decoder & remote control

di sini, lin nak kongsikan kenapa lin sangat menyukai astro beyond pvr :

1. boleh rakam apa sahaja kerana kadang2 lin tak dapat tengok cerita favourite. maklumlah kerja, pergi jalan2 ke kan.

2. sangat memudahkan, even mak lin pun akan suruh rakamkan cerekarama, drama indon kegemaran dia.

3. kalau takut tertinggal untuk merakam, boleh pilih 'series link'. ia akan merakam series yang anda pilih secara automatik. best kan?

4. boleh cepatkan iklan2 yang merimaskan. example iklan di tv3, berjanggut kan nak tunggu. tekan butang forward je, jari memainkan peranan. hehe.

5. jimat masa menonton dengan skip iklan. most like!

6. boleh pause, play, rewind & forward. kalau tengok tv biasa boleh? tak kan.

meet astro beyond pvr family, PLAY, FORWARD, REWIND, PAUSE  =)

ok, selamat menonton & selamat melanggan. lin dah rasa ke'best'an ASTRO BEYOND PVR ni. anda bila lagi?






Friday, 12 August 2011

Cheese Cake

asalamualaikum..


tadi lin berbuka puasa dengan happynya sebab ada cheesecake! yeay! hehe. lin memang suka sangat dengan cheesecake ni. kali ni lin kirim dengan kak farah. american cheesecake & oreo cheesecake. memang terbaik lah!


terbaik beb! suka sangat. 


tu dia! yang dah kopak sikit tu bukan lin makan sebab tak puasa ya. tu lin jamah masa sahur. ni masa dah nak dekat waktu berbuka.

oreo cheesecake tu sedap sebab dia rasa lembut2 je & ada rasa macam aiskrim. i like!

hehe. kesimpulannya, jangan amalkan makan cheesecake selalu ya, sekali sekala takpalah. ok bye!




Saturday, 30 July 2011

Kak Piah, This Is Specially For You : CHICKEN GARLIC SPAGHETTI

asalamualaikum,


kan lin ada cerita pasal lin masakkan officemate chicken garlic spaghetti kan. tak ingat? dekat entry ni.

dan kak piah tidak datang masa tu. jadi dia rugi la sebab tak dapat makan. hehe. ok jangan jahat lin! kak piah ada mintak resepi tapi biasalah lin malas nak tulis. jadi, lin gantikan dengan entry dalam blog lin ye kak piah. special la sikit.


ok, here's the recipe :


ingredient :


* Mentega secukupnya
* 1 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
* 5 ulas bawang kecil (dicincang jugak)
* Cili padi (ikut suka nak letak berapa banyak, kalau lin letak banyak sebab nak pedas)
* 1 paket ayam cincang
* Brokoli, kubis bunga, tomato cherry, carrot (ikut suka nak letak banyak mana & potong la kecil2 ikut kreativiti ya)
* 1 bungkus Spaghetti (lin gunakan brand SAN REMO), rebus dahulu ya, jangan masukkan time keras kejong tu. kang takda orang nak makan pulak.
* Salt & black pepper


method :


1. Tumiskan bawang besar, bawang putih & cili padi yang da dicincang & dipotong tadi dengan mentega. Tumis sampai garing tau. Kasi rasa lemak2 sikit.


2. Masukkan ayam cincang. Tumis sampai ayam tu masak & colour dia jadi putih sikit. Boleh lah masukkan salt & black pepper(kisar dahulu). Ikut citarasa ye nak masin ke pedas ke.


3. Agak2 dah sebati, masukkan pula sayur2 tadi (brokoli, kubis bunga, tomato cherry, carrot). Gaul2 kan lagi.


Sambil tu boleh la nyanyi2 lagu Ning Baizura ke. hehe!


4. Then, masukkan pula spaghetti. Gaul sampai rata & sayur masak.


5. Tadaaaa! dah siap dah untuk dicekik @ mentekedarah. hehe. takda lah. Dah siap untuk dihidangkan ya.


ok bye! & SELAMAT MENCUBA..




Dear Me...

Friday, 29 July 2011

Chicken Garlic Spaghetti

asalamualaikum...


itu hari, isnin hari tu, lin ada masakkan chicken garlic spaghetti untuk family & officemate. ye lah, kesian ada 2 org akak tu tengah pregnant. so, lin masakkan & bawa pergi office. lin ada bawa juga nuget ayam tempura marina. memang gabungan terbaik la. so far, komen yang diterima sangat la memuaskan hati ini. chewah!


tengok la kak farah & kak anie. menikmati sungguh la.

this is the dish. dua tupperware ni licin isinya. thank you semua. terharu ok.

ok, can you see how delicious it is. hehe.

together, we love to eat. haha.

jemput makan.

and there's the story. memang lin proud of myself sebab dapat masakkan korang semua. thanks jugak sebab makan sampai habis. thanks a lot. ok thanks jugak kepada yang baca entry ni. ok lin. stop! ok fine bye!










Dear Me...

Saturday, 30 April 2011

Biskut Batik..yeah!!

asalamualaikum..ok, kali ni nk ckp ari selasa mse dlm demam2 pn, lin sempat buat biskut batik coz ptg tu mcm da sihat cket..n mak lin pn da cbuk suruh buat...hee..want to know ape die biskut batik..jom!!

first of all, mestilah sediakan bhn2 die kn..bhn die just 4 je..y ni lin buat utk dua bgkus biskut, so, bhn2 da digndakan..kalo resepi y lin bagi bwh ni utk sebungkus biskut..korg gndakan kalo nk wat lebih eh..

RESEPI : 1 bgkus biskut marie, 1 bgkus Milo (saiz kecil), 3/4 mentega, 3/4 tin susu pekat...

ok, ni bhn2 die..ni utk dua bgkus eh..

jgn lupe sediakan acuan utk ltak biskut batik y da msak nanti..

mule2 cairkan mentega dulu..

pastu masukkan susu pekat dan tunggu kejap pai mendidih..then, msukkan milo sikit2 dan kacau jgn berhenti taw..kalo stop, nt berketul plak milo tuh..nt xcntek tekstur die..

pastu mcukkan biskut marie, kacau rata2, then wallah! ni rupe die..

bolehlah mcukkan dlm acuan y korg da sediakan tu pastu tempek2kan n penyekkan die smpai ala2 padat la dlm acuan tu..then, off u go inside the fridge..then potg kecil2 n bolehlah korg ngap!

ok, lin sempat jgak bwk g opis esoknye n opis mate lin suke sgt..thnx korg!!hehe..ok sekian..

Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers