Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

"GEYLANG-SHOP DECEMBER GIVEAWAY"

asalamualaikum

tadi lin check shoutbox. dan tak sangka banyak sokongan yang diterima daripada pembaca semua. terima kasih. tak ketinggalan juga Geylang yang letak link untuk contest ni. terus tertarik nak join plus senang sahaja rulesnya.

pertama sekali, lihat gambar kain cotton polkadot ni. cantik kan?

bagi yang nak lihat lebih banyak lagi pilihan boleh ke blog Geylang di sini => GEYLANG SHOP


Geylang Shop buat Giveaway untuk semua pelanggan & bakal pelanggan mereka. hadiah dia sangat best iaitu :


HADIAH UTAMA (ada dua iaitu penyertaan dari blog and non-blog):
KAIN COTTON POLKA DOTS (4m) bernilai RM70! :) 
HADIAH SAGUHATI (4 pemenang sagu hati) TUDUNG DIAN AYU (2 helai) dan ACCESSORIES! :)

bestnya! yang tiada blog pun boleh turut serta.

ada dua pilihan untuk dipilih :
First -> Pengalaman anda membeli belah secara online baik pengalaman manis atau buruk. 
Second-> Kenapa anda suka kain dan nak Kain Cotton Polka Dots ini.

lin pilih yang kedua.

pertama sekali, lin suka & nak ka…

Tudung Bawal, Shawl, Inner, Syria

asalamualaikum.


tu dia, tajuk sikit punya jenis tudung nak canang. walau apapun, ni lah dia evolusi perkembangan pemakaian tudung ku. 


first-first mestilah pakai tudung sekolah dulu kan. masa tadika tak perlu nak cerita. toncet dua kiri kanan dah macam anak cina terlepas dah. -,-


ok, selain ke sekolah dengan pakai tudung sekolah (ada pakai tudung lain ke pergi sekolah), jalan-jalan pakai tudung bawal. masa tu, shawl-shawl semua belum ambil port lagi. memasing pakai tudung bawal. konon time tu dah cool habis, letak lilin bagai nak kasi tak berganjak kedudukan tudung walaupun angin betiup kencang.


tudung bawal pujaan ramai

masuk Poli, masih dengan tudung bawal tapi dengan kematangan budak lepas SPM (uwek!) la pakai tudung tu. start Sem 5 kot, mula berjinak-jinak dengan shawl. shawl first ialah shawl jojet warna hitam. masa tu shawl tu harga RM10. sekarang RM5 pun boleh dapat (cis!)


lepas tu, mula pakai shawl chiffon ada corak-corak sikit. time tu, memang masih mentah dalam pemakaian shawl, se…

Emergency Cocktail

asalamualaikum..


lin ada buat satu dessert yang yummilicious, easy & cheap.
barang2 diperlukan cuma hirisan buah-buahan (ikut suka nak buah apa), susu cair (masak dengan tambah sedikit air & gula), jelly.


bahan ni semua campur dalam satu bekas & taadaaa! dah siap dah pun. lagi sejuk lagi sedap makan sambil nonton ya. hehe. 


tau tak kenapa lin bagi tajuk 'emergency cocktail'? sebab ni buat dengan guna apa yang ada dalam ice box. rasa macam thrill gitu. tengok2 jadi sedap jugak. =)


lin guna buah kiwi je masa ni. kalau korang suka lain2 fruits, bolehlah tambah ye.

ni masa dah siap. nampak menyelerakan taw.
selamat mencuba!





Penjagaan Rambut Cara Saya

asalamualaikum. 


lin nak kongsikan dengan korang, apa yang lin pakai untuk penjagaan rambut. lin biasanya syampu rambut ikut keperluan. biasanya seminggu 2 kali. 


untuk syampu & conditioner, lin gunakan SUNSILK anti dandruff. syampu rambut dulu, bilas sampai bersih taw. lepas tu pakai conditioner. biarkan 5-10 minit lepas tu naru bilas ye.

lepas dah lap2 sikit rambut tu, lin pakai ellips hair vitamin. lin pakai yang warna kuning ni. ellips ni ada banyak pilihan taw. ada yang warna pink, hitam. korang pilih la ikut kesesuaian. kat watson & guardian banyak. pilih je.
ni ada satu tips, masa sikat rambut, make sure rambut tak basah sangat taw. sebab boleh menyebabkan rambut gugur. sikat bahagian rambut yang bawah dulu, lepas tu baru yang atas ye. =)







Penjagaan Muka Cara Saya

asalamualaikum.


penjagaan muka. ok setiap orang mesti ada cara masing2 & produk kulit yang digunakan pun berlainan kan. jadi, ni lin nak kongsikan cara lin ye. cara lin menjaga muka.


ok, first lin gunakan CLEANSER AIKEN untuk mencuci muka.


ini dia si comel Aiken Spot Away Facial Cleanser. sangat sesuai untuk avoid pimples sebab dia ada tea tree oil. so far, cleanser ni tak mengeringkan kulit & buat kulit lembut, bersih, bebas jerawat. =) 
untuk penjagaan muka juga, lin gunakan produk SAFI BALQIS PERFECT 10. lin takdalah guna semua tapi ni kat bawah ni list produk yang lin gunakan ye. produk ni best sebab lembut pada kulit, tak mengeringkan kulit & yang paling penting sekali produk safi balqis ni suci, murni & HALAL. tak payah nak was-was ye untuk menggunakannya.
1. TONER 
lin gunakan toner setiap kali selepas cuci muka untuk mengecilkan liang roma, menyegarkan kulit. bagi fresh sikit muka tu.
2. SERUM
serum pula pakai lepas toner. bagi manfaat la kat kulit, bagi moist sume.
3. …

Saya Suka Astro Beyond PVR!

assalamualaikum.


tahu apa itu astro beyond pvr? ini adalah salah satu servis daripada astro. dengan adanya astro beyond pvr ni, gambar pada kaca televisyen anda akan menjadi lebih terang, cerah & jelas terutamanya jika tv anda plasma @ lcd. pvr (personal video recorder) membolehkan anda merakam rancangan kegemaran. sangat best!  (macam promote astro & ayat skema gile)


pada awalnya, kat rumah lin pasang astro je, lepas tu ada orang astro datang buat promotion astro beyond. tambahan caj RM20 sebulan. plus dapat saluran2 free dalam HD. masa pasang beyond ni, rumah lin belum beli tv lcd lagi. alhamdulillah, ada rezeki lebih dengan bantuan pak andak, dapat la beli tv plasma 43 inchi ok!


selepas tukar tv, lin tersangat happy sebab yakin mesti dapat record dah rancangan2 favourite sebab kadang2 xdapat tengok semua rancangan tv kan. try try try tapi tak boleh. dia kata :


PVR functionality not avalaible
apakah?? what the meaning??

last2, tergantung macam tu je. until one day, lin ada strengt…

Cheese Cake

asalamualaikum..


tadi lin berbuka puasa dengan happynya sebab ada cheesecake! yeay! hehe. lin memang suka sangat dengan cheesecake ni. kali ni lin kirim dengan kak farah. american cheesecake & oreo cheesecake. memang terbaik lah!


terbaik beb! suka sangat. 


tu dia! yang dah kopak sikit tu bukan lin makan sebab tak puasa ya. tu lin jamah masa sahur. ni masa dah nak dekat waktu berbuka.
oreo cheesecake tu sedap sebab dia rasa lembut2 je & ada rasa macam aiskrim. i like!
hehe. kesimpulannya, jangan amalkan makan cheesecake selalu ya, sekali sekala takpalah. ok bye!



Kak Piah, This Is Specially For You : CHICKEN GARLIC SPAGHETTI

asalamualaikum,


kan lin ada cerita pasal lin masakkan officemate chicken garlic spaghetti kan. tak ingat? dekat entry ni.

dan kak piah tidak datang masa tu. jadi dia rugi la sebab tak dapat makan. hehe. ok jangan jahat lin! kak piah ada mintak resepi tapi biasalah lin malas nak tulis. jadi, lin gantikan dengan entry dalam blog lin ye kak piah. special la sikit.


ok, here's the recipe :


ingredient :


* Mentega secukupnya
* 1 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
* 5 ulas bawang kecil (dicincang jugak)
* Cili padi (ikut suka nak letak berapa banyak, kalau lin letak banyak sebab nak pedas)
* 1 paket ayam cincang
* Brokoli, kubis bunga, tomato cherry, carrot (ikut suka nak letak banyak mana & potong la kecil2 ikut kreativiti ya)
* 1 bungkus Spaghetti (lin gunakan brand SAN REMO), rebus dahulu ya, jangan masukkan time keras kejong tu. kang takda orang nak makan pulak.
* Salt & black pepper


method :


1. Tumiskan bawang besar, bawang putih & cili padi yang da dicincang & dipotong tadi d…

Chicken Garlic Spaghetti

asalamualaikum...


itu hari, isnin hari tu, lin ada masakkan chicken garlic spaghetti untuk family & officemate. ye lah, kesian ada 2 org akak tu tengah pregnant. so, lin masakkan & bawa pergi office. lin ada bawa juga nuget ayam tempura marina. memang gabungan terbaik la. so far, komen yang diterima sangat la memuaskan hati ini. chewah!


tengok la kak farah & kak anie. menikmati sungguh la.
this is the dish. dua tupperware ni licin isinya. thank you semua. terharu ok.
ok, can you see how delicious it is. hehe.
together, we love to eat. haha.
jemput makan.
and there's the story. memang lin proud of myself sebab dapat masakkan korang semua. thanks jugak sebab makan sampai habis. thanks a lot. ok thanks jugak kepada yang baca entry ni. ok lin. stop! ok fine bye!









Dear Me...

Biskut Batik..yeah!!

asalamualaikum..ok, kali ni nk ckp ari selasa mse dlm demam2 pn, lin sempat buat biskut batik coz ptg tu mcm da sihat cket..n mak lin pn da cbuk suruh buat...hee..want to know ape die biskut batik..jom!!

first of all, mestilah sediakan bhn2 die kn..bhn die just 4 je..y ni lin buat utk dua bgkus biskut, so, bhn2 da digndakan..kalo resepi y lin bagi bwh ni utk sebungkus biskut..korg gndakan kalo nk wat lebih eh..

RESEPI : 1 bgkus biskut marie, 1 bgkus Milo (saiz kecil), 3/4 mentega, 3/4 tin susu pekat...

ok, ni bhn2 die..ni utk dua bgkus eh..
jgn lupe sediakan acuan utk ltak biskut batik y da msak nanti..
mule2 cairkan mentega dulu..
pastu masukkan susu pekat dan tunggu kejap pai mendidih..then, msukkan milo sikit2 dan kacau jgn berhenti taw..kalo stop, nt berketul plak milo tuh..nt xcntek tekstur die..
pastu mcukkan biskut marie, kacau rata2, then wallah! ni rupe die..
bolehlah mcukkan dlm acuan y korg da sediakan tu pastu tempek2kan n penyekkan die smpai ala2 padat la dlm acuan tu..th…