Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2012

Braces

asalamualaikum.

so, kali nak bercerita mengenai braces yang baru menapak kat gigi aku ni tak sampai pun 12 jam.

hasrat untuk pakai braces ni dah lama tau aku pendam-pendam. dah lama dah berhasrat nak repair gigi yang tak berapa tersusun ni. tapi setelah mengumpul duit gaji selama berbulan-bulan, akhirnya! dapat juga pakai.

aku mulakan langkah pertama, google klinik pergigian berdekatan. memandangkan di bandar kota tinggi takda dental yang buat pemakaian braces, bila aku tanya kat dental kota tinggi, dia kata kat johor bahru ada buat, kat wisma maria. aduh! aku dah lah tak mahir jalan kat JB then agak jauh la.

aku decide nak cari dental kat kulai je. lagi dekat, jalan pun senang. plus, ada rumah abag aku,pok su & pok teh kat sana. aku berjaya menemui 'KLINIK PERGIGIAN HASLINDA'. masa perjalanan 1 jam atau kurang kalau  maintain bawa 100 km/j tanpa ada lori atau kereta yang lembap. kalau ada lori atau kereta lembap, masa perjalanan 1 jam lebih sikit sebab ambil masa untuk me…

Tips Diet

Asalamualaikum

Setiap wanita/perempuan/gadis mesti mahukan bentuk badan yang slim & tak nak nampak gemuk kan. termasuklah orang yang tulis ni. tu dah memang naluri seorang perempuan. so, jom! nak share sikit la tips yang diamalkan untuk kurangkan sikit berat badan tu secara sihat.

pernah juga rasa naik berat macam mana. seluar ketat, kain baju kurung jadi ketat & ada ramai yang tegur badan dah naik. uwaaa! masa tu memang down & berazam nak diet. nak tahu cara lin diet? ni ada senarainya macam mana nak turun berat badan.

1. Reduce your meals, not skip your meals

ramai sangat yang salah faham. kalau diet, mesti tak makan, tak makan. last2, badan tu tak cukup tenaga, penyakit lain pula yang datang. masa lin diet start diet dalam bulan 11. lin sarapan susu + oat atau milo + oat sahaja. mihun goreng, roti jala, nasi lemak tu semua memang dah tolak jauh-jauh. tu punca lin menambahkan berat dengan jayanya sebelum ini. tengahari pula, makan sedikit nasi + lauk. masa mula-mula diet…