Saturday, 5 May 2012

Tips Diet


Asalamualaikum

Setiap wanita/perempuan/gadis mesti mahukan bentuk badan yang slim & tak nak nampak gemuk kan. termasuklah orang yang tulis ni. tu dah memang naluri seorang perempuan. so, jom! nak share sikit la tips yang diamalkan untuk kurangkan sikit berat badan tu secara sihat.

pernah juga rasa naik berat macam mana. seluar ketat, kain baju kurung jadi ketat & ada ramai yang tegur badan dah naik. uwaaa! masa tu memang down & berazam nak diet. nak tahu cara lin diet? ni ada senarainya macam mana nak turun berat badan.

1. Reduce your meals, not skip your meals

ramai sangat yang salah faham. kalau diet, mesti tak makan, tak makan. last2, badan tu tak cukup tenaga, penyakit lain pula yang datang. masa lin diet start diet dalam bulan 11. lin sarapan susu + oat atau milo + oat sahaja. mihun goreng, roti jala, nasi lemak tu semua memang dah tolak jauh-jauh. tu punca lin menambahkan berat dengan jayanya sebelum ini. tengahari pula, makan sedikit nasi + lauk. masa mula-mula diet, tengahari lin memang tak makan nasi. lin minum RX LITE. dah seminggu, lin stop RX LITE & gantikan dengan makan nasi yang sedikit. alhamdulillah weight reduce. malam pula, lin buat la air apa-apa, horlicks ke, milo ke, nesvita. janji dapat alas perut. tak payah makan berat-berat ok.

2. Banyakkan berjalan kaki

masa belajar dulu, nak pergi kuliah jalan kaki dari rumah sewa, nak pergi kedai pun jalan kaki. jalan kaki ni dapat membakar lemak tahu. patutlah masa belajar dulu, badan tak naik mendadak walaupun makan banyak nasi. sekarang, lin kerja di pejabat, so, memang susah nak jalan banyak-banyak. parking kereta pun dekat. so, apa lin buat? lin guna mesin exercise yang macam basikal tu. sekarang mesin exercise tu dah takda sebab mak cik lin dah ambil semula. lin gantikan dengan mencuci kereta & kalau pergi shopping, parking kereta satu tempat & pergi dari satu kedai ke satu kedai yang lain dengan berjalan kaki. =) lagi banyak berjalan lagi bagus. elakkan naik lif, kalau boleh gunakanlah tangga tu. hujung minggu, luangkan masa untuk jogging sikit @ boleh juga buat kerja rumah.

3. Kuat semangat & sabar

semasa berdiet, mesti sabar & kuat semangat, memang pelbagai godaan datang terutamanya makanan yang sedap-sedap di depan mata. kalau dah tak tahan sangat, jamahlah sikit. ingat! jangan melantak, jamah je ok. jangan harapkan penurunan berat badan secara drastik, penurunan berat yang perlahan adalah lebih baik sebab itu akan berkekalan. kalau berat badan turun secara drastik, maka naik pun akan secara drastik kalau tak jaga pemakanan. sabar ok!

4. Makan makanan yang pedas, sayur-sayuran, buah-buahan, lada hitam, air limau

ni memang lin amalkan. lin akan makan nasi goreng bersama cili padi sekali. lada hitam pun letak dalam makanan seharian. goreng sayur letak lada hitam, kari pun letak lada hitam, telur goreng letak lada hitam. lada hitam boleh membakar sehingga 25% kalori. bagus kan? kalau pergi pasar, beli sayur & buah. kalau lapar time malam-malam tu, makan buah ye. air limau pula membantu menyingkirkan lemak. sekarang, lin akan buat air limau kasturi & bawa bekal ke pejabat. kalau haus, minum air limau tu. kalau tak suka air limau, gantikan sahaja dengan air masak.

5. Kurangkan makan makanan ringan

makanan ringan/junk food atau nama kampungnya jajan atau cikides, haha. kurangkan ye. banyak garam, msg & lemak. kalau dah teringin sangat, makan sikit je tau. kalau boleh, tahan la nafsu tu, baik makan buah. ;)


setakat ni, ni sahaja la tips diet untuk kamu semua. nanti kalau lin ada tips lagi, akan di share pada kamu semua. :)  ni semua memang pengalaman, harap dapat membantu mendapatkan berat badan & bentuk tubuh yang ideal. good luck!






4 comments:

Anonymous said...

Thankfulness to my father who stated to me on the topic
of this blog, this blog is genuinely amazing.



Here is my web site; video reviews

Norsharlinda said...

thank you so much! really appreciate it. thanks to your father too ;)

Anonymous said...

WOW just what I was searching for. Came here by searching for money

My site: top 10 products

Anonymous said...

I really like what you guys tend to be up too.
This kind of clever work and exposure! Keep up the superb works
guys I've incorporated you guys to my own blogroll.

Here is my page: only the best review

Post a Comment

Nak Komen Ye?
Silakan. ;)

Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers