Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Soal Jawab Mengenai Braces

Asalamualaikum

Sejak pakai braces ni, aku dah tahu serba sedikit mengenai braces. Ada yang tanya pasal braces dekat aku. So, aku jawab dekat sini je lah ye ;)

Aku pasang braces dekat Klinik Pergigian Haslinda. Deret-deret dengan Marrybrown, Sebelah bangunan Majlis Daerah Kulai. Klinik dia dekat tingkat 2.


Mahal tak nak pakai braces?
Biasanya kos untuk pakai braces ialah 4k - 6k. Bergantung kepada jenis braces. Yang biasa orang pakai 4.5k - 5.5k je. Macam akulah, jenis metal. As far as I know, braces ni ada 4 jenis. Boleh klik SINI untuk tahu lebih lanjut. Masa first time datang, doktor akan buat acuan gigi kita dan soal jawab macam-macam lagilah. Tanya kenapa nak pakai braces semua kan.

Then, kena x-ray. X-ray perlu sebab takut ada gigi lagi kat dalam gusi ke dan nak tengok kedudukan tulang gigi kita. Masa first time datang ni, kena bayar RM300. Kalau kena cabut, gigi geraham RM60 untuk sebatang gigi. Aku cabut 4 batang so, total RM240. Lepas cabut, baru pasang braces, masa ni bayar RM…

Pavlova

Asalamualaikum

ni pavlova
ni pun pavlova
laa, gambar pavlova lah, dah aku nak share resepi pavlova. terliur tak? ambik resepi ni & try buat. don't lazy lazy okay!

RESEPI :
Bahan-bahan :
4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping :
1 cawan whipping cream
1 1/2 gula icing
1/2 sudu esen vanila



Tips :
1. Ketika mengasingkan telur putih dan telur kuning, pastikan tiada sedikit pun telur kuning termasuk ke dalam telur putih. Nak senang, masukkan telur dalam peti ais dulu, lepas tu baru asingkan. Tapi masa nak guna, telur putih mesti dalam suhu bilik ye. Maknanya kena tunggu lah.

2. Pastikan peralatan yang digunakan tiada kesan air & minyak.


Cara-Cara :
1. Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga putih telur tu ada buih banyak-banyak.

2. Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sesudu demi sesudu. Adunan akan menjadi berwarna putih.

3. Teruskan memutar adunan sehingga menjadi putih dan berkilat…