Sunday, 17 June 2012

Pavlova

Asalamualaikum

ni pavlova

ni pun pavlova

laa, gambar pavlova lah, dah aku nak share resepi pavlova. terliur tak? ambik resepi ni & try buat. don't lazy lazy okay!


RESEPI :

Bahan-bahan :
4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping :
1 cawan whipping cream
1 1/2 gula icing
1/2 sudu esen vanila



Tips :
1. Ketika mengasingkan telur putih dan telur kuning, pastikan tiada sedikit pun telur kuning termasuk ke dalam telur putih. Nak senang, masukkan telur dalam peti ais dulu, lepas tu baru asingkan. Tapi masa nak guna, telur putih mesti dalam suhu bilik ye. Maknanya kena tunggu lah.

2. Pastikan peralatan yang digunakan tiada kesan air & minyak.


Cara-Cara :
1. Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga putih telur tu ada buih banyak-banyak.

2. Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sesudu demi sesudu. Adunan akan menjadi berwarna putih.

3. Teruskan memutar adunan sehingga menjadi putih dan berkilat. Jika hand mixer diangkat, adunan akan jadi bertanduk (macam adunan terikut sedikit pada mixer menghasilkan semacam tanduk, haha).

4. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Kalau tanduk belum tajam, maknanya adunan belum mantap. teruskan pukul sehingga mantap ye.

5. Masukkan esen vanila dan pukul sehingga sebati.

6. Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul menggunakan spatula atau senduk.

7. Buat garisan bulat atas kertas minyak dan letakkan adunan tadi.

nampak tak tanduk sikit sikit kat atas tu, macam tu lah tanduknya ye. tajam dan mantap ;)

8. Panaskan oven pada suhu 150'C. Masukkan adunan dalam oven. Selepas 15 minit, turunkan suhu pada 140'c. Bakar selama lebih kurang 1 jam. Kalau tak masak lagi, tambah masa.

Pavlova yang masak sempurna berwarna coklat muda. Luar garing, dalam lembut. Selepas pavlova masak, jangan keluarkan terus, biarkan dia menyejuk sendiri dalam oven.

Hiasan :
1. Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Seeloknya, di bawah bekas tu, ada satu bekas lain mengandungi ais. Senang sikit whipping cream tu nak kental.

2. Letak esen vanila. Lepas dah kental, bolehlah simpan dalam fridge. Bila nak makan, baru letak atas pavlova, lepas tu letak fruits. Jangan letak awal, takut pavlova tu berderai pula nanti.


SELAMAT MENCUBA & GOOD LUCK!


0 comments:

Post a Comment

Nak Komen Ye?
Silakan. ;)

Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers