Thursday, 5 September 2013

Braces : The Pain

Asalamualaikum.

Kali ni nak share tentang kesakitan-kesakitan yang pernah aku alami semasa proses pemakaian braces dan selama pakai braces lah ye. 21/11/2013 ni ada appointment. Nak bukak braces dah hehe. Perasaan tak sabar dan pada masa yang sama jugak rasa sedih sebab i love braces!! kita dah makan bersama, tidur bersama, ketawa bersama, sengih bersama then dah nak kena buka, sedih sobs! Sekarang doktor dah ikat pakai dawai besi, tak payah pakai getah warna-warni lagi sebab dah tetap dah kedudukan gigi yang ni. Means, gigi dah tersusun yeay!

Ok lah, ni antara kesakitan-kesakitan yang pernah aku alami. It depends on people. Yang ni aku share aku punya experience ;)

1. Kesakitan Selepas Pasang Bracket & Wire



Nah study sikit gambar ni. Kalau ada istilah yang tak tahu yang mana satu ni? Korang rujuk gambar berlabel atas ni eh. Dah tahu kan yang mana bracket dan yang mana wire? Lepas pasang tu, memang korang akan rasa tegang dekat gigi. Sampai malam masih rasa tegang tu, sampaikan lepas gosok gigi pun masih rasa lagi. Macam tak nak gosok gigi pun ada sebab sakit kot! Kesakitan ni aku alami selama seminggu. Masa nak tidur lebih terasa. Aku kan cabut empat batang gigi, so lebih terasa tegangnya tu. So, peace!


2. Kesakitan Kalau Darah Beku Terbuka atau Tercabut Dari Gusi (Kalau ada cabut gigi)

Kadang-kadang, ada kes yang kena cabut gigi untuk pasang braces. Ni nak bagi gigi tu cantik tersusun dengan memberi ruang yang cukup untuk gigi bergerak. Kalau tak cabut nanti jadi jongang atau gigi tak bergerak sebab takda space untuk gigi. Lepas cabut gigi tu faham-fahamlah mestilah darah banyak. Lagi-lagi dalam usia muda, gigi tu masih tegap lagi. Darah tu memang akan beku dekat gusi, aku pernah alami satu darah beku tu tercabut, maka keluarlah darah. Banyak jugak la. Rasa macam minum darah pun ada juga sebab masa telan air liur mesti rasa darah. Gusi tu jadi berdenyut-denyut and sakit yang tak berapa sangat berbanding lepas pasang bracket dan wire. Sakit ni tahap biasa je kalau nak banding yang no.1.


3. Kesakitan Setiap Kali Balik Check-up Setiap Bulan.

Setiap bulan akan pergi check-up. Doktor akan tukar elastic tie (rujuk gambar). Masa mula-mula pasang elastic tie tu masih ketat lagi. Samalah macam getah rambut, awal-awal kan getah rambut tu ketat lama-lama jadi loose. Kesakitan ni dalam sehari dua hingga seminggu lepas check-up. Tahan je lah, kadang-kadang lepas check-up memang aku beli bubur. Dah tau dah lepas check-up mesti sakit punya. Tapi ni depends on people eh. Ada juga yang tak sakit. Tapi sekali dua je aku kena lepas balik check-up tak sakit. Yang lain mesti sakit.

Ni contoh elastic tie yang belum dipasang pada gigi. Doktor akan tarik seketul demi seketul sebelum pasang pada gigi.


Ni gambar contoh. Gigi atas pakai elastic power chain, gigi bawah pakai elastic tie. Masa mula-mula pakai, doktor pakaikan elastic tie dulu untuk cantikkan susunan gigi. Lepas dah lama, wire akan semakin tebal dan elastic power chain digunakan untuk rapatkan gigi dan tarik gigi yang jongang ke belakang. It works okay! gigi aku semakin rapat dan tersusun cantik.


4. Kesakitan Memaki 'Coil' (Rujuk gambar berlabel)

Coil dipakai kalau ada banyak ruang wire tak sampai lagi pada bracket. Macam kes aku, dua gigi kacip bawah bahagian tengah sahaja berada pada keadaan normal, Dua gigi kacip kiri dan kanan sebelah gigi kacip tengah terkedepan. So, wire tak sampai lagi untuk gigi kacip tengah tu. So, kat tengah wire gigi bawah kena pakai coil. Tekstur coil tu sendiri dah macam spring so mestilah bahagian dalam bibir bawah aku menderita. Pedih oi, kulit dalam dah macam nak jadi mata ikan dah. Nasib baik ada juga doktor bagi wax untuk tampal kat coil tu.

Ni non-medicated orthodontic relief wax. Ambil sikit, gumpal-gumpalkan kasi bulat then tampal pada coil ataupun besi yang tak selesa. Kalau pada coil kena gumpalkan macam bentuk silinder then tekap pelan-pelan dekat coil. Kasi lekat then rasa selesa sikit lah. Wax ni kalau tertelan pun takpe, Memang edible.


5. Kesakitan Memakai Rubber Band.

Kalau ada cabut gigi, space pada ruang gigi yang dicabut tu akan ditutup secara perlahan-lahan. Pada masa ni lah rubber band digunakan. Rubber band akan disangkut pada hook(rujuk gambar berlabel) pada gigi geraham dan gigi taring. Lama kelamaan space akan tertutup. Barulah gigi cantik dan tersusun. Kesakitan yang dirasai adalah mild sahaja. Rasa tegang-tegang sikit sebab rubber band akan menarik gigi tu supaya rapat. 


Ni contoh penggunaan rubber band pada gigi. Ni pasang gigi atas ke gigi bawah. Ada jugak pasang gigi atas dengan gigi atas, gigi bawah dengan gigi bawah. Bertujuan untuk rapatkan space yang ada selepas gigi dicabut. Mula-mula aku pakai gigi atas dengan gigi atas. Dah akhir-akhir pakai, doktor suruh pakai gigi atas dengan gigi bawah untuk rapatkan space yang tinggal sikit-sikit je.


Okay, rasanya itu je yang dapat aku coretkan untuk kesakitan yang aku alami semasa pakai braces. Masa sekarang ni dah tak pakai elastic tie dah, doktor ikat pakai dawai besi je. 

What I love about braces is kebanyakan barang-barang dia comel dan berwarna-warni. Dahlah yang pakai braces ni majoritinya perempuan. Perempuan kan suka benda comel dan colourful ni. So, rasa macam comelnye! comelnye!, eh warna boleh pilih-pilih? nak warna ni pulak la bulan depan!. Ha kan excited camtu, takdalah rasa takut je memanjang.

Macam ni lah lebih kurang keadaan gigi aku. Tunggu masa nak buka je 23/11/2013 ni. (Gambar : Google)

 Ni interdental brush, bertujuan untuk bersihkan di celah-celah gigi dan bracket. Comel kan? colourful.

Ni pula ortho toothbrush. Khas untuk si pemakai braces. Okaylah saje je nak share tools braces yang comel ni.

Hope entry ni bermanfaat untuk korang ok ;)


Friday, 18 January 2013

Persediaaan Sebelum & Semasa Ber'Braces'

Asalamualaikum..yaaa, setelah sekian lama, akhirnya diberikan hidayah untuk menulis entry wahahaha. Gila pemalas aku ni. Well, banyak lagi benda penting kot daripada dok buat entry je. I have fb, twitter, instagram, whatsapp. Blog aku ni bukanlah keutamaan dalam hidup sebab aku bukan ada pergi event grand-grand atau cerita yang menaik untuk selalu dikongsi pun.

Tu dia, tak nak panjang pula intro. Ok lah, dalam entry ni, aku nak membebel pasal antara persediaan yang perlu dilakukan sebelum & semasa pakai braces. Secara rasminya, aku dah ber'braces' ni selama 8 bulan. Ok, let's check it out! (Ini kalau buat kat klinik swasta)

1. Sediakan Wang Secukupnya.
Paling penting sebab braces memerlukan kos yang agak tinggi. Kalau yang paling rendah pun lebih kurang 4k lah. Tapi bukan terus kena bayar segitu, bayar secara berperingkat lah. Macam aku ni, mula-mula kena bayar 1.5k masa nak pasang bracket. Sebelum pakai braces, ada buat x-ray & buat acuan. Masa tu je kena bayar RM300.00. So, sediakan wang secukupnya ye. Aku telah menyimpan gaji aku selama 3 bulan untuk pembayaran muka untuk buat braces ni. Selama 3 bulan tu lah, gaji aku hanya untuk bayar ansuran kereta je. Selain tu, aku simpan. Dan mesti ada pendapatan bulanan juga sebab bulan-bulan kena bayar RM200.00. Ni akulah, lain klinik lain lah bayarannya.

2. Cari Klinik Gigi
Dah ade duit yang cukup? ok check! Sekarang, misi adalah mencari klinik gigi untuk buat braces korang tu. Google je lah, mesti banyak tempat yang korang boleh jumpa. Extra tips, cari yang dekat supaya senang nak ulang-alik setiap bulan untuk check up. Masa first call untuk klinik gigi tu, tanyalah ada buat braces ke tidak, berapa kos, macam mana bayaran, ok? dan jangan lupa buat appoinment bila dah jumpa klinik gigi yang dikehendaki.

3. Persediaan Mental.
Sangat penting! Siapkan mental korang untuk menghadapi situasi yang tidak dijangka. Wahhh ayat macam menakutkan orang kasi jangan pakai braces haha. Jangan takut jangan takut, maksud aku ialah situasi seperti pengalaman aku. Aku paling takut kalau ada antara gigi aku yang perlu dicabut, and yessss! yang ditakuti menjadi kenyataan. 4 BATANG GIGI PELU DICABUT! (perlu ke bold). At first place, aku memang totally freakin' out. Tapi tak sakit pun cabut gigi tu (berlagak pulak!) sebab akan dibius cinta (lol). Dentist tu biuslah nanti, tak sakit pun. Tapi darah mmg banyak!

Lagi satu, mungkin ada situasi gigi belum keluar dari gusi, Jadi, dentist akan buat minor surgery untuk keluarkan gigi tu. Gigi tu kena keluarkan sebab takut dia ganggu gigi yang dah keluar dan ganggu braces yang dah dipasang. Daripada menanggung sakit gile-gile, baik keluarkan gigi tu dulu. Ni bukan pengalaman aku tapi ni dentist aku yang cakap.

4. Tingkatkan Tahap Kerajinan (lol macam ayat karangan)
Lepas dah pakai braces tu, kenalah rajin. Sebab dulu sebelum pakai braces, gosok gigi je dah cukup kan. Now, setelah pakai braces, wallah, berus gigi ada 2, satu berus gigi orthodontic & dental brush. Satu untuk berus gigi macam biasa, lagi satu untuk bersihkan di celah-celah. Lepas berus gigi semua, kumur dengan mouthwash contohnya listerine dan colgate plax. Cabaran untuk minggu-minggu awal pakai braces ialah tak boleh mengunyah denan baik, so, makanan yang sesuai ialah nestum nestum nestum. Lepas dah ok tu, kenalah rajin besihkan gigi lepas makan. So, kena rajin!

Berus Gigi Orthodontic 

Dental Brush

5. Istiqamah.
Maksudnya lakukan sesuatu secara berterusan. Setiap bulan, korang akan lalui situasi yang sama iaitu pergi check up. So, kena kuatkan semangat ye. Setiap kali pergi check up tu pula ada perubahan untuk korang. Misalnya, ada kena pakai elastic band kat gigi untuk tarik gigi, tukar dawai besar sikit dan sebagainya. Lastic (yang warna-warni tu) pula ada yang jenis chain, bukan jenis satu-satu tu je. Doktor akan pakaikan ikut keperluan untuk pakai chain atau satu-satu tu. Setiap bulan pun akan tukar lastic tu. Antara warna kegemaran aku ialah pink & turqoise. Dan kerajinan tu mesti berterusan, jangan awal-awal je rajin, lepas tu malas. Nanti gigi tak bersih, mulut jadi berbau dan timbul masalah gigi yang lain.


Maka dari itu, selamat ber'braces' ye. Harap-harap entry aku ni dapatlah membantu sedikit sebanyak tentang braces. Dan semoga info ini berguna. Sekian asalamualaikum. Peace!


Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers