Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Persediaaan Sebelum & Semasa Ber'Braces'

Asalamualaikum..yaaa, setelah sekian lama, akhirnya diberikan hidayah untuk menulis entry wahahaha. Gila pemalas aku ni. Well, banyak lagi benda penting kot daripada dok buat entry je. I have fb, twitter, instagram, whatsapp. Blog aku ni bukanlah keutamaan dalam hidup sebab aku bukan ada pergi event grand-grand atau cerita yang menaik untuk selalu dikongsi pun.

Tu dia, tak nak panjang pula intro. Ok lah, dalam entry ni, aku nak membebel pasal antara persediaan yang perlu dilakukan sebelum & semasa pakai braces. Secara rasminya, aku dah ber'braces' ni selama 8 bulan. Ok, let's check it out! (Ini kalau buat kat klinik swasta)

1. Sediakan Wang Secukupnya.
Paling penting sebab braces memerlukan kos yang agak tinggi. Kalau yang paling rendah pun lebih kurang 4k lah. Tapi bukan terus kena bayar segitu, bayar secara berperingkat lah. Macam aku ni, mula-mula kena bayar 1.5k masa nak pasang bracket. Sebelum pakai braces, ada buat x-ray & buat acuan. Masa tu je kena bayar RM3…