Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Persediaan Semasa Berjumpa Doktor Gigi

Asalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alhamdulillah tak sangka entry aku tentang braces mendapat view yang tinggi. Ada yang sampai 13k hit. Alhamdulillah bersyukur sangat sebab sedikit sebanyak dapat membantu dan memberi sedikit klu kepada sesiapa yang berminat nak pakai braces tu.

Aku pakai braces selama setahun setengah. Setiap bulan dalam masa itu, aku ulang-alik ke klinik gigi. Sekarang dah lebih 7 bulan bukak braces. Masih pergi klinik untuk review gigi. Lepas bukak, sebulan lepas tu ada appointment. Lepas tu, 6 bulan selepas. Now 6 bulan lagi aku kena pergi klinik gigi tu lagi. Janji korang dah habis bayar, pergi klinik gigi tu cuma untuk rawatan je, tak payah bayar apa-apa lagi sebab ni semua dah termasuk dalam kos braces.

Okay, so di sini aku sertakan beberapa tips sebelum pergi jumpa doktor gigi. Nak jumpa doktor gigi pun kena ada adab tau hehe.


1. Buat appointment pada waktu pagi.

Kenapa kena buat waktu pagi? Well, pada aku, pada waktu pagi ni, doktor masih fresh dan belum me…

Braces : Before And After

Asalamualaikum..

Masa 20/11/2013 hari tu, aku dah buka braces dah. Masa buka tu, doktor just check-check sikit, then dah sure nak buka, doktor buka dulu dawai atau elastic tie, lepas tu tanggalkan wire. Lepas tu tak sure pula doktor pakai apa sebab tak nampak. Yang penting ada pakai air masa nak tanggalkan bracket.

Kejap je, dah tanggal semua bracket, dalam 15-20 minit la. Bila braces tu dah takda, aku rasa lain kat mulut ni tau. Sebab dah takda braces kan, macam rasa rapat bibir dengan gigi haha. Sebelum ni kan ada bracket tu kan. Lidah ni pun mula la nak merasa gigi tu. Rasa licin je bila dah takda braces. Something different u know.
Aku pun cakap la, 'doktor rasa lain la'. Doktor senyum lepas tu dia kata 'biasalah tu, ok cepat nak ambil gambar'. Amboi doktor ni, ok ok haha.

By the way, aku ada minta doktor email kan gambar gigi aku sebelum dan selepas pakai braces. So comel omomomo betul klinik ni, efisyen betul, malam lepas buka braces tu, aku dah dapat dah emailny…