Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Frekuensi Radio

Assalamualaikum..Untuk entry ni, aku akan senaraikan frekuensi radio-radio di Malaysia. Aku tau ramai yang suka dengar radio kan.aku pun..so lebih senang kalau aku letak je benda ni kat sini..mana tau ada yang terbuka hati nak tengok kan..
Frekuensi Suria FM
Lembah Klang- 105.3 FM
Melaka- 88.5 FM
Seremban, Negeri Sembilan- 107.0 FM
Johor Utara- 88.5 FM
Johor Bahru- 101.4
Kuantan, Pahang- 96.1 FM
Perlis, P. Pinang, Kedah-106.9 FM
Terengganu- 102.4 FM
Kota Bahru, Kelantan- 106.1 FM
Ipoh, Perak- 96.0 FM
Taiping- 91.7 FM
Kota Kinabalu- 105.9 FM

Frekuensi Hot FM
Lembah Klang- 97.6 FM
Pulau Pinang/Alor Setar - 88.2 FM
Ipoh - 104.5 FM
Johor Bahru - 90.1 FM
Kota Kinabalu - 87.7 FM
Kuching - 94.3 FM
Melaka - 104.3 FM
Kuantan - 92.4 FM
Terengganu- 105.0 FM
Seremban- 99.5 FM
Singapura - 90.1 FM
Kota Bharu - 105.1 FM

Frekuensi Era FM
Kuala Lumpur - 103.3 FM
Johor Bahru, Singapura - 104.5 FM
Kota Bahru - 103.3 FM
Langkawi - 90.7 FM
Melaka - 90.3 FM
Negeri Sembilan - 103.6 FM
Kuantan - 98.0 FM
Kuching - 96.1 FM
Ipoh - 103.7 FM
Pulau P…

Persiapan Perkahwinan

Asalamualaikum.

Dalam post ni, aku nak share pengalaman sendiri membuat persiapan perkahwinan. Seperti yang korang tahu la kan, persiapan kahwin ni ada yang nak simple-simple je, ada juga yang nak buat besar-besaran. Tu semua bergantung kepada kemampuan diri sendiri. Apa-apa pun bawa berbincang dengan keluarga dan bakal suami ye. Jadi, jom baca apa yang aku buat dan sediakan untuk majlis perkahwinan aku.


1. Kursus Kahwin.

Pergi kursus kahwin la first thing yang aku buat untuk perkahwinan aku. Pergi lebih kurang setahun sebelum pula tu haha. Punyalah semangat kan. Masa aku pergi tu 22/10/13. Bayaran RM120.00 di Masjid Jamek Kota Tinggi, Johor. Kursus tu 2 hari. 8 am - 4 pm. Borang semua cetak dekat laman web dia. Daftar pun sms dekat nombor yang dorang bagi. Masa pergi kursus kahwin ni lah kita dapat banyak input tentang rumahtangga dan cara seterusnya untuk membuat permohonan nikah.


2. e-ncr (e-Nikah, Cerai, Rujuk)

Okay, e-ncr ni laman web rasmi untuk bakal pengantin yang nak menghantar…

Persiapan Pertunangan

Assalamualaikum.

Since lama tak update blog ni, nak tanya apa khabar dekat semua. Harap sihat-sihat semuanya ye. Tujuan utama nak update blog ni ialah encik suami dah sibuk tanya kenapa tak update blog, dah lama tak update hehe. Baiklah hari ni nak share sedikit tips dengan korang untuk persiapan pertunangan. So, siapa-siapa yang nak bertunang tu bolehlah rujuk kat sini. Harap dapat membantu. Ni persiapan diri sendiri, tak tahu lah kalau orang lain tu, lainlah persiapannya. Ni kira share pengalaman sendiri lah. Okay, jom..


1. Berbincang dengan pasangan.

Ni situasi kalau korang dah ade boyfriend/girlfriend. Kalau pilihan keluarga biasa keluarga yang arrange kan semua. Bincang lah dah sedia ke nak tunang, tentukan tarikh, tentukan masa, lepas tu nak buat kat mana (biasanya buat dekat rumah belah perempuan). Boleh juga bincang sekali untuk mas kahwin dan wang hantaran.


2. Berbincang dengan parents/penjaga masing-masing.

Bila dah dapat kata sepakat dengan pasangan, boleh lah suarakan hasrat…