Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Persiapan Pertunangan

Assalamualaikum.

Since lama tak update blog ni, nak tanya apa khabar dekat semua. Harap sihat-sihat semuanya ye. Tujuan utama nak update blog ni ialah encik suami dah sibuk tanya kenapa tak update blog, dah lama tak update hehe. Baiklah hari ni nak share sedikit tips dengan korang untuk persiapan pertunangan. So, siapa-siapa yang nak bertunang tu bolehlah rujuk kat sini. Harap dapat membantu. Ni persiapan diri sendiri, tak tahu lah kalau orang lain tu, lainlah persiapannya. Ni kira share pengalaman sendiri lah. Okay, jom..


1. Berbincang dengan pasangan.

Ni situasi kalau korang dah ade boyfriend/girlfriend. Kalau pilihan keluarga biasa keluarga yang arrange kan semua. Bincang lah dah sedia ke nak tunang, tentukan tarikh, tentukan masa, lepas tu nak buat kat mana (biasanya buat dekat rumah belah perempuan). Boleh juga bincang sekali untuk mas kahwin dan wang hantaran.


2. Berbincang dengan parents/penjaga masing-masing.

Bila dah dapat kata sepakat dengan pasangan, boleh lah suarakan hasrat…