Thursday, 1 December 2016

Persiapan Beg Ibu dan Bayi ke Hospital

Assalamualaikum..

Ni persiapan semasa aku pergi bersalin ke hospital kerajaan, Hospital Pakar Sultanah Fatimah di Muar. Masa bersalin tu pecah ketuban di rumah pukul 12 tengah malam. Sampai di hospital terus masuk labour room. Pukul 3 pagi mula meneran, 3:45 pagi selamat baby deliver. Admit ward subuh. Tengahari tu hari yang sama dah discharge sebab baby dan ibu takda masalah.

Berikut ialah persiapan beg IBU :

1. Pad.

2. Makanan (Contoh : Biskut, kurma)

3. Minuman (Contoh : Air mineral, air zamzam, susu kotak atau apa-apa air susu yang digemari)

4. Tuala.

5. Kain batik.

6. T-shirt lengan panjang.

7. Skirt labuh.

8. Tudung sarung.

9. Seluar dalam dan baju dalam.

10. Selipar (untuk pergi tandas)

11. Toiletteries (Sabun, berus gigi, ubat gigi, cleanser)

12. Amenities (Krim muka, lip balm, bedak)

13. Buku merah, kad pengenalan, fotostat surat nikah, guarantee letter (government staff) dan lain-lain dokumen yang berkaitan.

14. Stokin.


Image : Google


Beg BAYI :

1. Baju siang.

2. Baju lengan panjang.

3. Napkin.

4. Selimut.

5. Diaper.

6. Mittens.

7. Topi.

8. Stokin.

9. Wet tissue.


Beg BAYI (labour room - letak dalam plastik je nanti nak pass kat nurse selepas bayi lahir)

1. Napkin 1 helai.

2. Baju lengan panjang 1 helai.

3. Diaper 1 keping.

4. Stokin dan mittens.

5. Kain bedung / Napkin extra.



Persiapan Ibu Berpantang

Asalamualaikum..

Tempoh berpantang amat penting ye lebih-lebih lagi bagi masyarakat Melayu. Ibu yang baru lepas melahirkan anak amat lemah badannya dan dalam tempoh pantang tu ibu-ibu nak recharge semula tenaga. Bukan badan sahaja lemah, mental ibu juga perlu dilegakan semula selepas mengerah tenaga melahirkan bayi. Berikut adalah antara keperluan bagi ibu berpantang : 

1. Pilis, param dan lotion panas (senang kata ubat bersalinlah, boleh beli dan pilih dari pelbagai jenama yang ada di pasaran, ikut budget masing-masing)

2. Breast pad.

3. Pad - Elakkan maternity pad sebab keras. Pakai pad biasa pun boleh tapi pakai yang overnight punya masa awal-awal.

4. Kain batik.

5. Stokin.

6. Bengkung.

7. Booking tukang urut.

8. Minuman dan makanan sebab menyusukan anak ni cepat lapar. (Contoh : kurma, susu, horlicks, biskut, roti, sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh dimakan semasa pantang).



Persiapan Newborn Baby

Asalamualaikum..

18 Mei 2016 lepas aku dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan. Oleh itu, serba sedikit aku dah ada ilmu tentang persiapan untuk sambut kelahiran bayi ni. Memang banyak orang share tentang persiapan masing-masing tetapi persiapan tu more to orang kaya punya persiapan. Sedangkan aku cuma biasa-biasa sahaja. So, untuk tolong orang yang budget kurang sikit ni aku pun terbuka hati untuk tulis entry ni.

InsyAllah budget bawah RM 500.00. Ni pun every month simpan RM 100.00, lepas tu dah cukup duit baru beli barang baby masa 8 bulan mengandung. Senang terus beli sekaligus.

Ni list barangnya :

1. Diaper (Newborn) - Beli sepaket dulu, nanti baru beli lagi.

2. Baju tidur - Beli lah dalam 4-5 helai yang rm10. Brand fiffy.

3. Baju siang - Beli juga dalam 4-5 helai. Campur-campur lengan panjang, lengan pendek dengan baju lubang-lubang.

4. Topi - Senang nak pakai kalau keluar hospital atau pergi klinik. Beli 2.

5. Napkin - Beli yang pack 10 helai. Kat hospital nak pakai, masa pantang pun banyak nak pakai untuk bedung baby atau alas tidur.

6. Tikar getah - Untuk salin diaper baby atau siapkan baby selepas mandi. Penting sebab newborn baby ni banyak pee dan poo (kencing dan berak).

7. Mittens - Sarung tangan dan kaki. Beli dalam 4-5 set jugak.

8. Stokin - Beli banyak sikit sebab baby kena sentiasa pakai stokin.

9. Selimut.

10. Tuala - 2 helai cukup dah.

11. Grooming set (sepit kuku, cotton buds, cotton tissue, cotton ball - ni untuk sapu ubat pusat)

12. Toiletteries (sabun mandi dan syampu - lagi bagus beli head to toe soap)

13. Baby lotion, baby oil, minyak telon dan bedak baby.

14. Besen mandi.

15. Bantal karipap, bantal peluk dan tilam. Pentingnya pakai bantal karipap ni sebab kepala baby tak mudah gerak dan baby selesa. 

Ni contoh bantal karipap.

16. Kelambu.

17. Wet tissue.

18. Spray bottle - Untuk spray semasa tukar diaper baby.

19. Barut baby.


Setakat ni, ni jelah yang penting, kalau ada lagi nanti aku update. So, good luck mommies and daddies..

Image ihsan google


Tuesday, 26 July 2016

WOW!! Berbelanja di Lazada, Zalora dapat rebat wang.


Ni sy nak share pada semua satu tips berbelanja lepastu dapat rebat iaitu cashback.

First sekali korang kena daftar dlu. Ni link die :

                    https://www.shopback.my/?raf=8UR4ga


lepas click akan keluar web mcm ni.


masukkan email dan password lepas tu sign up now.

memula akan keluar step by step.

selepas tu akan keluar page ni.




Pilihlah nak berbelanja kt mane..

Lazada ke, Zalora ke.

Lepas tu akan keluar mcm ni :


Click shop now and korang bolehla berbelanja.

Die terus link id korang ke lazada. Berbelanja pastu dpt rebat. Trimass...

Sharing is caring..

Thursday, 26 May 2016

Amalan-amalan Semasa Mengandung

Assalamualaikum w.b.t.

Semasa mengandung, memang bagus kalau kita amalkan beberapa perkara ni :


1. Pemakanan Sunnah

Makanan sunnah ni banyak kebaikan dia. Contohnya kurma, habbatussauda, virgin coconut oil dan susu kambing. Macam aku..mula-mula tahu mengandung je, terus amalkan susu. Pada awalnya susu anmum lepas tu susu kambing. Lepas tu, sambung dengan susu fernleaf sampailah bersalin. Kurma pun selalu makan. Virgin coconut oil mula amalkan bila kandungan berusia 8 bulan.


2. Baca Al-Quran

Sebagai seorang Islam, memang wajar kita selalu baca Al-Quran. Apatah lagi kalau kita mengandung. Bagus untuk baby. Macam aku, memang niat nak habiskan baca satu Al-Quran dalam tempoh mengandung. Alhamdulillah berjaya juga. Lagi satu aku amalkan baca surah Maryam dah surah Luqman setiap hari. Untuk tambah lagi, aku amalkan solat dhuha.


3. Jaga Tingkah Laku

Adab memang perlu kita jaga. Jangan cakap, lihat dan dengar sembarangan. Kalau boleh kita elak-elakkan. Kita cakap, lihat dan dengar yang baik-baik. Jangan buat perkara yang tak baik contoh saja-saja bunuh atau seksa binatang.


4. Sabar dan Banyak Berdoa

Sabar dalam setiap perkara dan dugaan yang datang. Selain tu, banyakkan berdoa agar semua urusan kita dipermudahkan, dikurniakan zuriat yang sihat, soleh dan solehah serta dipermudahkan urusan bersalin.


5. Pemakanan Seimbang dan Berkhasiat

Janin yang sedang membesar memerlukan banyak vitamin dan mineral dari pemakanan ibu. Amalkan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Nasi dan sumber protein seperti ayam, daging dan ikan kena makan untuk tambahkan khasiat. Kalau kita sihat insyAllah baby pun sihat.


6. Banyakkan Berjalan dan Naik Tangga

Senaman pun penting. Tapi macam aku ni memang malas nak buat senaman kagel tu semua. Jadi, aku cuba banyakkan buat kerja rumah seperti menyapu, sidai baju dan cabut rumput. Banyakkan berjalan dan naik turun tangga. Kebetulan rumah dua tingkat.


7. Bercakap Dengan Baby dan Usap Perut

Sambil baring-baring tu, cuba bercakap dengan baby. Boleh selawat dan baca surah juga sambil usap perut tu. Ini dipanggil bonding dan boleh merangsang perkembangan janin.



Apa Saya Alami Ketika Mengandung

Assalamualaikum..

1. Tekak Terasa Tawar

Semasa mengandung ni, alhamdulillah takda pula muntah-muntah atau loya yang melampau. Cuma tekak rasa tawar dan air liur banyak. Selera pun takda. Nasi memang tak selera langsung nak makan. Tekak ni menjurus ke arah western hehe. Contohnya spaghetti, pizza dan mi. Nasi memang pandang sipi-sipi je.



2. Kuat Berpeluh


Sebelum ni, berpeluh juga. Tapi tak se extreme masa mengandung ni. Baju sampai basah. Kalau tahap panas sangat, muka pun habis dibasahi peluh. Kaki pun peluh.



3. Suka Minuman Manis dan Berais


Sebelum mengandung, memang tak minum ais dan manis. Tapi entah kenapa bila mengandung pandai pula order air manis hehe. Kena pula dengan cuaca panas lagilah laju order.



4. Emosional


Secara normalnya, perkara kecil-kecil tak memberi kesan dalam hidup. Tapi masa mengandung ni, benda kecil kadang suami tersalah cakap sikit boleh buat terus menangis. Air mata laju je mengalir. Tiba-tiba perasaan rindukan keluarga lah datang.



5. Mengidam


Ni normallah kan. Majoriti perempuan pun mesti mengidam punya. Macam aku..semua senang je nak cari. Pisang monyet, pizza, spaghetti, mi rebus, nasi ayam dengan ais jagung. See..senang je nak cari hehe. Alhamdulillah takda ngidam palik-pelik. Nasi briyani dengan kek pun sempat makan mase last last mengandung hari tu.


Setakat ni, rasanya ni jelah. Nanti tulis lagi. Asalamualaikum..



Umur Saye

Daisypath Happy Birthday tickers

My Blog Life..

Daisypath Anniversary tickers