Sunday, 18 November 2018

Pantang : Makanan untuk Ibu bersalin serta makanan yang tidak boleh dimakan








Persiapan Berpantang

📝 Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Semasa Bersalin :-

  • Ikan kembung - gatal
  • Ikan cencaru - tajam
  • Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan
  • Ikan sardin - gatal
  • Ikan tongkol - gatal
  • Semua makanan dalam tin - tinggi garam , angin dan bisa
  • Sayur kangkung - sejuk dan angin
  • Timun - sejuk
  • Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
  • Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
  • Kacang tanah - angin
  • Telur - gatal

Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah


  • Santan - sejuk dan angin


📝 Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-

✅ Ikan haruan
✅ Ikan selar
✅ Ikan gelama
✅ Ikan merah
✅ Daging
✅ Sayur sawi
✅ Sayur carrot
✅ Sayur brokoli
✅ Buah oren manis
✅ Kismis
✅ Kurma
✅ Madu
✅ Habbatussauda'
✅ Susu kambing
✅ Halia
✅ Bawang putih
✅ Lada hitam
✅ Ulam pegaga

Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng .


📝 Jenis Masakan Paling Disyorkan ;

👍 Sup
👍 Bakar
👍 Rebus


📝 Jenis Minuman Disyorkan ;

👍 Jus oren manis - bagus untuk luka
👍 Air milo panas
👍 Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
👍 Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
👍 Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun .

👉 Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana .

👉 Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber .

👉 Kerapkan minum air , minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air , anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas .

"Selamat Berpantang" 😘