Persiapan Berpantang
📝 Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Semasa Bersalin :-
- Ikan kembung - gatal
- Ikan cencaru - tajam
- Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan
- Ikan sardin - gatal
- Ikan tongkol - gatal
- Semua makanan dalam tin - tinggi garam , angin dan bisa
- Sayur kangkung - sejuk dan angin
- Timun - sejuk
- Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
- Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
- Kacang tanah - angin
- Telur - gatal
Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
- Santan - sejuk dan angin
📝 Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-
✅ Ikan haruan✅ Ikan selar
✅ Ikan gelama
✅ Ikan merah
✅ Daging
✅ Sayur sawi
✅ Sayur carrot
✅ Sayur brokoli
✅ Buah oren manis
✅ Kismis
✅ Kurma
✅ Madu
✅ Habbatussauda'
✅ Susu kambing
✅ Halia
✅ Bawang putih
✅ Lada hitam
✅ Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng .
📝 Jenis Masakan Paling Disyorkan ;
👍 Sup👍 Bakar
👍 Rebus
📝 Jenis Minuman Disyorkan ;
👍 Jus oren manis - bagus untuk luka👍 Air milo panas
👍 Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
👍 Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
👍 Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun .
👉 Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana .
👉 Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber .
👉 Kerapkan minum air , minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air , anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas .
"Selamat Berpantang" 😘