Sunday 24 February 2019

Resipi Kerabu Perut Utara dengan pucuk paku dan taugeh




Kerabu perut utara dikahwinkan dgn pucuk paku dan taugeh....meletup uollss
Resepi Kerabu Perut Northern Married With Pucuk Paku
Bahan2 :
1 mangkuk perut lembu (perut tuala/perut bulat/ perut kitab) rebus bagi empuk dan potong ikut suka
1 ikat pucu paku (celur dan tos)
1 genggam tauge (celur dan tos)
1 biji bawang besar dihiris
¾ cawan santan pekat
3 sudu besar kerisik (kerisik kena banyak baru sedap)
2 sudu air limau nipis
Garam, gula sikit, ajinomoto (jika yang tak suka ajinomoto tak payah masuk pon tak apa)
Bahan blender (kisar bagi halus) :
3 batang serai
1 inci halia
½ inci lengkuas
Cili api 6 biji (merah dan hijau) nk bubuh lebih pun boleh…nanti takut lidah sampai kaki plak…kahhhhh
Belacan sebesar ibu jari tgn..lebih sikit pun sedap
Cara2 :
1- Mula2 tuang bahan kisar td dalam mangkuk besar. Aku tuang dlm besen senang nk gaul nanti. Pastu masukkan kerisik, bawang, air limau nipis, santan, garam, gula dan ajinomoto. Aku gaul guna tgn sbb baru nama air tgn. Kalau korang tak suka boleh je gaul guna apa pun tp jgn guna kaki taw...hehehehe
2- Pastu masukkan bawang, perut, pucuk paku dan taugeh…gaul lagi dan rasa…tambahkan apa yg rasa tak cukup…pastu tunggu apa lagi…pi buh nasik lekaih…jgn share ja resepi ni…kena try…
p/s : Semua bahan di atas kena pandai adjust ikut berapa bnyk kerabu yg korg nk buat. Sbb ni aku main belasah ja…yang penting sedap meletup...!









Carian Popular Ke Sini:


  • kerabu perut utara
  • resepi kerabu perut utara
  • kerabu perut pucuk paku
  • resepi kerabu taugeh utara