CARIAN PILIHAN


Monday, 15 April 2019

Koleksi 10 Resipi Masakan Ayam Sedap


1. AYAM PAPRIK
2. AYAM MASAK BUTTER
3. AYAM MASAK KICAP
4. AYAM LEMON CHINESE STYLE
5. AYAM MASAK BALI
6. AYAM GORENG BEREMPAH
7. AYAM MASAK MERAH
8. AYAM MASAK LADA HITAM
9. AYAM MASAK KUZI
10. AYAM PERCIK





1. AYAM PAPRIK


1/2 ekor ayam – dipotong kecil atau ikut suka
4 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 batang serai (dititik)
5 biji cili padi (dihiris)
2 biji limau kasturi – diambil jusnya (asz gn nenas untuk masamkan kuah paprik)
3 helai daun limau purut – disiat2
7 sudu besar sos cili
6 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
sedikit brokoli, jagung muda dan karot
air secukupnya

Cara penyajiannya adalah:

panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, jangan terlalu garing.
masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk berserta dengan cili padi. kacau sekejap.
kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis.
kacaukan sebati dan biarkan mendidih sekejap. masukkan pula sedikit air.
selepas itu masukkan serai, daun limau purut dan semua jenis sayuran.
kacaukan dan bila mendidih barulah dimasukkan bawang besar.
hidang dan hiaskan.





KEMBALI KE ATAS

2.Ayam Masak Butter

Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam

Bahan perap:
1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur

Cara cara:
Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.

Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.

Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.

Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.





KEMBALI KE ATAS

3. AYAM MASAK KICAP


Bahan bahan Masakan:

1 ekor ayam
sebiji ubi kentang
1 biji bawang besar
3 biji cili hidup merah
2 sudu besar cili kisar
Daun saderi diracip
Sedikit Susu F&N pekat manis
Lada Hitam
Rempah penumis (Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)

Bahan Untuk Kuah Kicap:
Kicap Pekat Jalen
Kicap manis Jalen
Sos tomato Jalen
Sos tiram Jalen

Bahan bahan untuk dikisar:
1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Cara cara penyediaan :

1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan hilang bau cili.

2. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati kemudian masukkan 2 gelas air masak.

3. Setelah masakan mendidih, masukkan sedikit susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup tadi. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng bersama kunyit sebelum ini. Kacau beberapa minit dan matikan api. Taburkan daup sup untuk hiasan.




KEMBALI KE ATAS

4. AYAM LEMON CHINESE STYLE


Bahan-bahan:-
2 dada ayam-bersihkan n keringkan

Bahan perap:-
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
sedikit pepper
1 biji telur
bahan salut:-campurkan
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs

Bahan sos:-
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu teh tepung jagung
Minyak secukupnya

Cara-cara:-
01. Perap ayam dengan bahan perap selama 2 jam atau semalaman.

02. Salut dengan bahan salut n goreng hingga garing n kekuningan.

03. Potongkan ayam dan letak atas pinggan hidangan.

04. Campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat.

05. Curah atas ayam tadi dan hidangkan.



KEMBALI KE ATAS

5. AYAM MASAK BALI


Bahan bahan

1 ekor Ayam
6 ulas bawang merah
Kicap pekat
1 tangkai daun kari
3 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam dan gula
1 batang serai diketuk)

Bahan A
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan kasar
Cili kering
2 batang serai

Cara-cara memasak Ayam Masak Bali

Kisar bahan A, gaul bersama kunyit dan kicap pekat. Perap ayam bersama bahan tersebut.
Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap.
Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi.
Masukkan daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.
Ayam Masak Bali Siap untuk dihidangkan.



KEMBALI KE ATAS

6. Resepi Ayam Goreng Berempah


Bahan-Bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**

**ditumbuk atau dikisar kering

1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa

Cara Memasak:

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.

2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.

3. Ayam yang telah siap didaul dgn bahan kisar dan daun kari.



KEMBALI KE ATAS

7. AYAM MASAK MERAH


Bahan-bahan diperlukan:

Ayam setengah ekor (digoreng terlebih dahulu)
3 sudu besar Cili Giling (Boleh letak banyak kalau nak pedas)
1/2 batang Kulit Kayu Manis
3 ulas Bawang Putih (kisar)
1/2 inci Halia (kisar)
2 biji Bawang Merah Besar (kisar)
1/2 inci Lengkuas (kisar)
Sos cili
Sos Tomato
Pes Tomato
Garam & gula. (nak manis gula lebih)
1 labu bawang besar kuning (dihiris bulat)
Daun bawang (dihiris)

Cara-caranya:
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis cili giling sehingga garing dan kegelapan! (wajib)
Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar bersama iaitu bawang putih, halia, bawang merah besar dan lengkuas. Sehingga betul betul garing dan sedikit gelap! (wajib)
Masukkan sos tomato, sos cili, pes tomato dan garam serta gula secukup rasa.
Biarkan mendidih sebelum di masukkan ayam yang telah di goreng..
Taburkan bawang dan daun bawang yang dihiris.
Gaulkan Siap dah untuk di hidang..!
Apa beza Pes tomato dan Sos Tomato?
Pes tomato letak banyak tak masam, macam sos tomato. So nak sedap lebihkan pes tomato dari sos tomato.




KEMBALI KE ATAS

8. AYAM MASAK LADA HITAM


Bahan-Bahan:

5 ketul ayam
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
beberapa biji cili padi – jika suka
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis

Bahan Perap –

2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam

Cara Memasak:
1. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.

2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.

4. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.

5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.




KEMBALI KE ATAS

9. AYAM MASAK KUZI.


Bahan-Bahan Perlukan:
1 ekor ayam 1.5kg – 1.8kg – dipotong 12 bahagian.
Sedikit saffron.
1 sudu besar pes halia bawang putih.
600gm bawang merah kecil dihiris halus dan digoreng garing..
1 tin susu sejat.
1/4 cawan buah badam direbus, dibuang kulit.
1/4 cawan biji janggus dihiris panjang, digoreng dgn minyak sapi
60 gm kismis hitam.
50gm biji janggus, digoreng dengan minyak sapi.
2 sudu besar minyak sapi.
1 biji bawang besar di hiris halus.
1 cawan air atau seperti kepekatan kuah yang anda kehendaki
garam dan gula secukup rasa.
Penyediaan Rempah Kuzi:
1 sudu besar biji ketumbar.
1 sudu kecil biji jintan manis.
1 sudu kecil jintan putih.
1/2 sudu kecil biji lada putih.
1/2 sudu halia kering.
1/4 sudu kecil kayu manis.
1/2 sudu serbuk kunyit.

Cara-cara penyediaan rempah kuzi:
1. Sagai ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada putih, cincang dulu halia kering, dan tumbuk kayu manis. Kisar halus kesemua rempah-rempah ini dan gaulkan dengan serbuk kunyit.

Cara memasak :
1. Larutkan saffron dalam satu sudu kecil air. Lumurkan saffron pada seluruh ketulan ayam dan peramkan 1 sudu pes halia bawang putih dan sedikit garam.
2. Kisaran rempah bersama bawang goreng dimasukkan dalam bekas susu sejat.
3. Masukkan minyak sapi dalam kuali dengan sedikit minyak masak, bila panas gorengkan ketulan ayam sehingga permukaan ayam garing sedikit selama 15 minit. Angkat ketulan ayam.
4. Goreng bawang dalam minyak gorenga ayam tadi. Bila bawang gorengan mula bertukar warna kepada kuning keemasan masukan susu yang telah adunkan bawang dan juga rempah. Masukan pes buah badam yang telah dikisar. Tambah garam dan gula secukup.
5. Masukkan ketulan ayam, buah kismis dan masaka sehingga kuahnya pekat. Sekiranya kuah terpekat anda boleh tambahkan air untuk cairkan sedikit. Hidangkan dengan ditabur buah janggus. Selamat mencuba. Dalam resepi ada juga tumbuk bawang goreng halus dan masukkan 1 botol sos tomato sebotol. Selamat mencuba.



KEMBALI KE ATAS

10. RESEPI AYAM PERCIK


Bahan-bahan
1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
2 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 inci kunyit hidup ( dikisar )
1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
2 batang serai (dikisar)
3 -4 biji buah keras ( dikisar )
2 sudu besar cili kisar
1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Minyak masak untuk menumis

Cara Penyediaan

1. Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.

2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.

3. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.

4. Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.

5. Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.

6. Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.

7. Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.

8. Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.

9. Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….

10. Angkat dan sedia utk dihidangkan.

** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah.




KEMBALI KE ATAS

Sumber : Facebook : Koleksi Resipi Harian